Dag van de Cultuureducatie 2013

In 2013 zoomden we in op meesterschap en engagement, een volgende fase in het proces van identiteitsontwikkeling. Onder de noemer ‘Lopend VUUR. Meesterschap en engagement’ kwamen een 500-tal aanwezigen zich in Vooruit in Gent onderdompelen in verhalen en gesprekken over het opnemen van engagement, het opbouwen van meesterschap vanuit je engagement, …

Jane Davis van The Reader Organisation en gerenommeerd kunstenaar Koen Vanmechelen zorgden respectievelijk voor de start en de afsluiter van de dag. Tussenin konden de deelnemers genieten van 20 parallele sessies, de artistieke omkadering van de Meisjes van Plezier en een aantal inspirerende en creatieve wildcards.

Voor het avondprogramma sloten we dit jaar aan bij ‘Uitgelezen’, het literair programma van de Vooruit vóór en dóór lezers.

Meer filmpjes en interviews vind je op http://dce2013.tumblr.com/

'Op stap'

Een reflectie over engagement en jongeren en wat meesterschap in deze tijden nog kan betekenen door Pedro De Bruyckere

Bestand: 

Engagement, creativiteit en meesterschap

Katia Segers, docent binnen de vakgroep communicatiewetenschappen van VUB, reageert op de tekst van Pedro De Bruyckere en geeft haar visie weer op meesterschap en engagement vertrekkende vanuit de stelling: ‘Kunst en cultuur vormen het domein waarbinnen engagement symbolisch wordt verbeeld.

Bestand: 

Driemaal Woordwaarde 6: Ben jij een échte leraar?

"Je leerlingen zijn lichamelijk op school, maar daarom zijn ze er niet altijd mentaal. Als leraar moet je hun aandacht en interesse winnen. Dat lukt het best als je authentiek bent of authentiek overkomt. Maar wat is authenticiteit?" Pedro De Bruyckere, pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool, spreekt vol vuur over zijn onderzoek naar de relatie tussen authenticiteit en lesgeven.